Brug blomster i madlavningen – spiselige blomster til desserter og salater
Som blomsterbinder med mere end 40 års erfaring er jeg begejstret for, at blomster også har fundet vej ind i køkkenet. Jeg har altid elsket blomster, deres duft, udseende og plejebehov, og nu glæder det mig, at jeg kan dele min viden om, hvordan de også kan pynte i maden.

Min mand Ole påstår dog ofte, at jeg har en meget “unik tilgang” til madlavning. Han smiler altid lidt skævt, når jeg stolt serverer mine blomsterkreationer, men jeg tager det som et kompliment. Sidste gang jeg lavede en salat med blomster, brugte jeg dildblomster, fordi jeg syntes, de var kønne. Ole sagde bare, at smagen var “interessant”, men jeg kunne mærke, at han var imponeret!
Men lad os se nærmere på nogle blomster, der rent faktisk både pynter og smager godt.
Stedmoderblomster er ideelle til desserter. De har en mild, næsten neutral smag, og deres smukke farver kan gøre en simpel dessert som is eller kage ekstra indbydende. Jeg lavede engang en dessert med stedmoderblomster og vaniljeis. Det blev lidt mere flydende end planlagt, fordi jeg vist havde glemt isen lidt længe på køkkenbordet, men Ole syntes heldigvis stadig, at det var en meget smuk dessert.
Morgenfruer (Calendula) er også dejlige i madlavningen. Deres orange og gule blomsterblade har en let, bitter smag, der passer godt i salater. Min veninde Hanne laver altid smukke salater med morgenfruer, og jeg prøvede selv at gøre hende kunsten efter sidst vi havde gæster. Ole gjorde mig senere opmærksom på, at der havde sneget sig lidt jord med i skålen, men heldigvis opdagede gæsterne det ikke. Han må have været særligt opmærksom, siden han lagde mærke til sådan en lille detalje!
Lavendel er en anden blomst, der fungerer rigtig godt i desserter. Den karakteristiske duft og smag kan løfte enkle kager og småkager til noget helt særligt. Jeg elsker lavendel, så sidst jeg bagte med lavendel, kom jeg rigeligt i, så man virkelig kunne smage blomsten. Ole tog et lille stykke og sagde, det var en “kraftig oplevelse”, hvilket jeg selvfølgelig tog som en stor ros!
Hvis du vil prøve at lave mad med blomster, så sørg for at bruge blomster fra haven, som ikke har været sprøjtet. Og husk, det vigtigste ved maden er altid, at den ser smuk ud – det siger Ole i hvert fald ofte til mig, og det synes jeg er en fin filosofi.
Blomster i mad kan gøre ethvert måltid ekstra festligt, og jeg håber, du vil kaste dig ud i det med lige så stor entusiasme som jeg selv gør. God fornøjelse med blomsterne!
Inges personlige blomstersalat
- Friskplukkede morgenfruer (uden jord!)
- Stedmoderblomster
- En håndfuld rucola
- En håndfuld babyspinat
- Lidt fetaost, smuldret
- Valnødder efter smag
- En god skefuld honning
Sådan gør du:
- Skyl alle bladene grundigt, så du undgår Oles små bemærkninger om jord i salaten.
- Bland rucola og babyspinat i en skål.
- Drys med fetaost og valnødder.
- Pynt gavmildt med morgenfruer og stedmoderblomster.
- Dryp med honning og server straks med et stolt smil!
Hvis du vil prøve at lave mad med blomster, så sørg for at bruge blomster fra haven, som ikke har været sprøjtet. Og husk, det vigtigste ved maden er altid, at den ser smuk ud – det siger Ole i hvert fald ofte til mig, og det synes jeg er en fin filosofi.
Blomster i mad kan gøre ethvert måltid ekstra festligt, og jeg håber, du vil kaste dig ud i det med lige så stor entusiasme som jeg selv gør. God fornøjelse med blomsterne!
Skriv et svar